Generacije zajedno

Baka Anica ovaj će Božić slaviti on-line s obitelji. Svoje čuvene recepte poslat će preko Whats App-a

Ja sam starovinska baka koja živi ukorak s vremenom. Blagdane ću zbog epidemije s obitelji slaviti on-line, kaže Anica (73)

Privatni album

Epidemija koronavirusa učinila je svoje. Obiteljska druženja stavila je na čekanje. I dok su se mlađi koliko-toliko snašli te svoje prijateljske veze održavaju raznim digitalnim alatima, rijetko koji pripadnik s početka generacije baby boomera može se pohvaliti da spretno rukuje ičim imalo kompliciranijim od običnog mobitela. No, to nije slučaj s bakom Anicom Briški. Za sebe kaže da je starovinska baka koja nosi gene svojih uzora, ali i pokušava držati korak sa sadašnjošću.

U Slavonskom Brodu ima veliko imanje i okućnicu, kaže, oko koje uvijek ima posla. Iza kuće ima voćnjak koji treba održavati. Ima jako puno hobija, svašta je zanima i živi aktivno. Kao i svaka baka kuha, sprema, hekla, plete, ali vrijeme često krati surfajući po Facebooku i YouTubeu. Nikada joj nije dosadno, govori i kaže da se često ne stigne baviti sa svim s čim bi htjela. “Odvuku vas te mreže…”, priznaje uz smijeh.

Na You Tubeu traži recepte

“Važno je mozak održavati vitalnim. Puno čitam, rješavam križaljke, a na internetu se informiram. Učim o svemu i svačemu. Jako volim istraživati recepte. Sada ima jako puno finih i zdravih jela koja se brzo spremaju. Recepte najviše volim tražiti na You Tubeu. Jako volim kanal Sašina kuhinja. To je narodna, obična kuhinja. To je nešto što svi vole, ne košta puno jer se koriste naše obične namirnice”, priča nam s entuzijazmom, a mi je  pitamo kako je sve krenulo.

“Cijeli radni vijek radila sam kao službenica u mirovinskom osiguranju, punih 35 godina. Još tamo 80-ih na poslu sam se prvi puta susrela s računalima. Ubrzo sam shvatila da je to budućnost. Tako smo ’93. kupili prvo računalo djeci koja su tada studirala strojarstvo. Bila je to velika investicija, kompjuter je tada koštao oko četiri tisuće njemačkih maraka, no znali smo da je to ulaganje u budućnost. I od tada u kući uvijek imamo kompjutore. Prije pet, šest godina kupila sam ja sebi crveni laptop i još me sjajno služi”, priča nam ponosna baka i prabaka u čiji život radost unosi devetero unučadi i sedmero praunučadi.

Indijanci se dopisuju preko WhatsApp-a

U Slavonskom Brodu preko godine živi tek nekoliko mjeseci, ostatak vremena provodi na moru, a blagdane obično dočekuje u Zagrebu kod kćeri. No, to ove godine, nažalost, neće biti slučaj. Baka Anica zna koliko je važno pridržavati se epidemioloških mjera, te s obzirom na to da pati od bronhitisa i da je preboljela emboliju, Božić će dočekati u svom domu. Iako će fizički biti sama, s njom će virtualno biti cijela njezina obitelj.

“Na moru gdje ljetujemo, budući da smo velika obitelj ljudi su nas prozvali Indijancima. Ta se šala uhvatila pa smo tako nazvali i našu obiteljsku grupu na WhatsApp-u u kojoj se svakodnevno dopisujemo. A ja sam poglavica u grupi. Čujemo se svaki dan, ponekad i ujutro i navečer, ali ne prođe dan bez naših grupaških dopisivanja. Ja uvečer sjedim i čekam tko će se prvi javiti. Nakon što pozavršavaju sve svoje obaveze, jedan po jedan krenu se javljati”, priča gospođa Anica.

‘Svašta čovjek na internetu nauči’

U vrijeme karantene, kada je kretanje bilo ograničeno, nakon radova oko i u kući, vrijeme je kratila čitajući sve i svašta na internetu i dopisujući se s obitelji. Digitalizacija, priča nam suvereno, širi vidike. Svašta čovjek može naučiti o politici, kuhanju i zdravom životu, kaže. I upravo je zdravlje bila glavna tema o kojoj su Indijanci pričali ove godine. Baka Anica marljivo je svojem plemenu, kako od milja zove svoju mnogobrojnu obitelj, slala savjete o jačanju imuniteta.

“Stalno ih pokušavam educirati preko poruka. Pišem im što i kako trebaju jesti da bi bili zdraviji. Stalno im pišem možete ovo i ono, al’ pazim da poruke budu što kraće, da ne bude prenametljivo. Morate poštivati njihove navike, a opet dati dobar savjet”, govori nam i dodaje kako je jedan od njezinih glavnih savjeta za jak imunitet – zdrava prehrana.

Savjeti stizali svaki dan u grupu

“Ispočetka, kad se o bolesti nije puno znalo, trebalo je raditi sve što se može, jačati imunitet. No, uvijek sam im govorila da u prehrani treba biti dosta bijelog luka, slanine, meda i limuna. I celer i peršin u jela treba dodavati čim više jer oni izbacuju nečistoće iz organizma. To su prirodni katalizatori i izbacuju negativne čestice iz tijela, oni su lovci za sve nezdravo. I poriluk je važan, osobito za mozak. Ne mora ga se samo na varivo spremati. Može se na njemu pirjati umjesto luka, a odličan je i u svježim salatama”, kaže.

Savjete s podjednakom ljubavlju i pažnjom dijeli svima, no jedan član ove velike obitelji baku zove svaki dan, čim dođe iz škole. Jako su vezani, pa se često čuju i nekoliko puta na dan. “Svaki dan čim dođe iz škole moj najmlađi unuk Matej odmah me nazove da mi kaže što je bilo i kako je proveo dan. A uvečer mi podnese cijeli obiteljski izvještaj”, govori uz smijeh dodajući kako joj Matej ispriča sve – što je mama kuhala, što je radio brat, kako je bilo na nogometu…

Ovo će biti skromniji, on-line blagdani

No, baka Anica ne pravi razliku između svojih unuka i praunuka. Podjednako se veseli njihovim uspjesima i trudi se svakomu posvetiti podjednako pažnje. Voli ručni rad, pa je u proljeće djeci naheklala maskice, a najviše je vesele obiteljske fotografije koje gleda kada ih se zaželi. U tome joj, naglašava, uvelike pomažu digitalni alati, a posebno grupa u kojoj se Indijanci svakodnevno dopisuju.

Ovi će joj blagdani biti skroz drukčiji. Po prvi puta nakon dugo godina bit će sama. Već je odlučila, priča nam, što će kuhati. Kako baš i nije od slatkog, napravit će Julijsku pitu pa će se malo zasladiti te dio odnijeti i prvim susjedima, da i njima malo uveseli blagdane.

“Bit će nešto skromnije ove godine. Pa ne moramo pretjerano slaviti. Podružit ćemo se preko video poziva, malo se dopisivati da se zabavimo. Neka smo svi živi i zdravi, a uz malo strpljenja i ovo će sve proći”, poručuje uvijek optimistična Anica.


Globalna pandemija nam je dodatno pokazala koliko je nužno djelovati kako bi i starija populacija osjetila koliko najnovije vještine mogu uljepšati njihovu svakodnevicu – kako bi, osobito u ovoj situaciji, mogli i dalje komunicirati i vidjeti svoje najmilije, jednostavnije i brže obavljati svoje obaveze, bez napuštanja domova i trošenja vremena na aktivnosti koje se mogu obaviti jednostavnije i brže, putem digitalnih usluga. Upravo zato je Hrvatski Telekom odlučio započeti s digitalnim opismenjavanjem štićenika domova za starije diljem Hrvatske te će donirati svoje proizvode i usluge. Kroz razne edukacije prenijeti osnovna znanja i vještine vezane uz digitalne usluge koje mogu starijima uljepšati i pojednostavniti živote, ali i učiniti njihove svakodnevice zabavnijima.

Uključite se u program “Generacije zajedno”

Hrvatski Telekom pokrenuo je nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u Hrvatskoj te u prvoj fazi donirao tablete i besplatan internet za 14 domova za starije diljem Hrvatske. A s programom nastavljamo i dalje. Stoga pozivamo sve državne i županijske domove za starije da se prijave za sudjelovanje u programu Generacije zajedno.


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing

Autor: Ivna Bobanac | Datum: 17/12/2020