Generacije zajedno

Baka Mara (77) preboljela je koronu. Društvene mreže joj pomažu da ne potone. ‘Tako se mogu čuti sa svojima’

Mara Gaura ima četiri razreda osnovne škole, ali i profil na Facebooku i Instagramu te korisnički račun na YouTubeu

Privatni album

Rođena sam u Derventi, završila sam četiri razreda osnovne škole. Tako je to tada bilo. Život je mene i muža svuda selio, a nakon života u Njemačkoj, suprug i ja skrasili smo se u Stupniku krajem osamdesetih”, prisjeća se Mara Gaura (77), majka, baka i prabaka. Ima desetero unučadi, pet cura i pet dečkiju te troje praunučadi.

Pod stare dane, priča nam, za lijepa vremena uživa u svom vrtu. Najviše je veseli briga oko cvijeća kojeg, kaže, ima mnogo. Zdravlje je tako-tako služi, za života je operirala kralježnicu, prije nekoliko godina borila se i s rakom dojke, a u rujnu ove godine preboljela je i ‘koronu’.

‘Sama sam si otvorila Facebook’

“Operirala sam kralježnicu. Prije tri godine operirala sam i dojku, prošla kemoterapije i zračenja. Redovito idem na preglede i sad je sve u redu. No ništa me nije zdrmalo kao korona. Imala sam temperaturu danima, izgubila sam okus i miris, pa tako i apetit. Danima sam slabo jela. Bila sam na Zaraznoj punih 19 dana. Još se ne osjećam najbolje, a korona mi je probudila stare boljke. Sad me opet boli kičma”, govori nam dodajući kako  je otkako je preboljela rak aktivna na društvenim mrežama.

Baka Mara živi aktivno, trudi se biti ukorak s vremenom 
Foto:

“Sinova žena mi je otvorila Facebook. No, onda su mislili da ću ja stara nešto krivo objavljivati pa su mi ga isključili. Bilo mi krivo. Ma, u jednom trenu suze su mi krenule. Nisam se dala. Na kraju sam sjela i na mobitelu sama otvorila profil” govori uz smijeh.

Imam ja pametni telefon, al imam i pametnu glavu

“Na internetu čitam sve što se događa, na fejsu pišem, svašta objavljujem. Ma, pogledajte moj profil. Svašta me zanima. Objavljujem slike svojih unuka, recepte, cvijeće iz svog vrta. Volim se i našaliti, pa stalno neke fore dijelim. Humor je važan, moramo se veseliti. Nekad si mislim da nema društvenih mreža, poludila bih od dosade. Je, u moje vrijeme u školi su se zadaće pisale na ploči. Imam ja samo četiri razreda osnovne škole, imam ja pametni telefon, ali imam i pametnu glavu”, kaže komentirajući kako nije zaključala profil. Zna baka Mara da na internetu svačeg ima, ali za prijatelje ne prima nikog kog ne poznaje.

Dobre se šale moraju dijeliti, kaže 
Foto:

“Imam 217 prijatelja na Facebooku. Tako lakše komuniciram s familijom i prijateljima. Neke nisam dugo vidjela, a ima ih posvuda – od Bosne, Švicarske, Švedske do Toronta i Novog Zelanda. I Instagram imam. Sve sam ja to sebi sama otvorila. No aktivnija sam na Facebooku, na Instagramu ništa ne objavljujem. Tamo ja više gledam šta moje unuke rade pa im komentiram, hvalim ih i bodrim.

Okušala se baka Mara i u internet kupovini. Nije nikad imala većih problema. “Nekad bude ok, ali znalo se dogodit’ kad nešto što sam kupila dođe i da to nije to”, priča dodajući kako je onda kupljeno vraćala. Nije imala loših iskustava, za sve što je vratila dobila je povrat novca. Moralo se malo čekati, kaže, ali je sve na kraju bilo ok.

Šalje poruke o ‘ženskim’ stvarima

Nisu superbaki Mari strane ni aplikacije. Ima ona i Viber i WhatsApp. A na naše oduševljenje kaže: “Jako volim one glasovne poruke. S njima je lakše, lakše je obrišeš da ti ne smeta, da ti ne zauzima memoriju. Šaljem ja svojim unukama često poruke”, govori i otkriva da im se često javlja sa savjetima, osobito onima ‘ženske’ tematike.

“Ma je, važno je da je žena lijepa, ali je puno važnije da je pametna, da pazi na sebe. Ako neće ona sama o sebi brinuti, nitko neće. Žena si ne smije dozvoliti da je muškarac zavlači. Uvijek im kažem – volite sebe da bi vas i drugi voljeli”, priča i kaže da svaku svoju curu podsjeća da ‘ne da na sebe, da bude svoja’.

Nema veće radosti nego kad primi poruke od unuka 
Foto:

Sve Marine unuke dobro slušaju što baka kaže. “Baka Mara je žena koja je prošla svašta u životu. Nije nikad stala živjeti. To vam je ona baka koja uvijek nešto radi, kad je bolesna, zdrava. Zna i kukati, al’ to je onako, zato što su došle godine. Ali zapravo baka nikad nije prestala biti aktivna dok ju nije stigla bolest, i naravno ova korona. To ju je najviše pogodilo. Bez obzira na to, nama unukama stalno putem glasovnih poruka govori kako nas ona vidi i kakve bismo trebale biti. Uvijek kaže da moramo biti pametne, misliti na sebe i na druge, al’ da se prije svega trebamo znati voljeti. Voli sve naše izbore, a one koje baš ne voli komentira besramno. Odgojena je i živi u vjeri pa uvijek, kroz svaki tekst provuče i Boga. Baka uvijek u svom stilu, baš je kao podsjetnik da je u životu bitno furat svoj stil i imati poštovanja prema sebi i drugima da ti bude – baš dobro”, kaže unuka Marija kojoj su bakine mudrosti jedna od vodilja u životu.

Moje vršnjakinje ništa ne znaju, dopisujem se s mladima

“Veliki je to napredak. Te moderne tehnologije su super. Sve je to usavršeno. Lakše je komunicirati s obitelji i prijateljima. Pa ti video pozivi, kako bi se družili i vidjeli kad su nam neki i na drugom kraju svijeta?” pita se baka Mara i dodaje: “Moje vršnjakinje ništa ne znaju pa se više s mladima dopisujem. I sad mi je po stare dane, osobito nakon korone, jako važno da znam kako su moja djeca. Poruke i dopisivanja s njima drže me na životu. Unosi mi to radost, osjećam se blagoslovljeno.”

Ovakve poruke joj, kaže, poprave dan 
Foto:

Upravo je te poruke drže da ne potone, dodaje. Kad god stigne, porukom se javi unucima. Njezine su joj cure jako važne. “Često se čujemo, al’ opet mi nedostaju. Volim znati što im se događa u životima, pa na Fejsu i Instagramu pratim što rade. Izgrlimo se mi i izljubimo kad se vidimo, al’ volim kad me iznenade porukom. Naročito kad im čujem glas u poruci. Tako znam da misle na mene koliko ja na njih mislim”, kaže.

Svojim vršnjacima za kraj poručuje: “Penzioneri nek’ se uče, neka krenu, naučit će. Ako ne znaju nek pitaju mlade, il’ kod svog operatera, netko će ima pokazati. Ako znam ja s četiri osnovne, naučit će i oni”.


Globalna pandemija nam je dodatno pokazala koliko je nužno djelovati kako bi i starija populacija osjetila koliko najnovije vještine mogu uljepšati njihovu svakodnevicu – kako bi, osobito u ovoj situaciji, mogli i dalje komunicirati i vidjeti svoje najmilije, jednostavnije i brže obavljati svoje obaveze, bez napuštanja domova i trošenja vremena na aktivnosti koje se mogu obaviti jednostavnije i brže, putem digitalnih usluga. Upravo zato je Hrvatski Telekom odlučio započeti s digitalnim opismenjavanjem štićenika domova za starije diljem Hrvatske te će donirati svoje proizvode i usluge. Kroz razne edukacije prenijeti osnovna znanja i vještine vezane uz digitalne usluge koje mogu starijima uljepšati i pojednostavniti živote, ali i učiniti njihove svakodnevice zabavnijima.

Uključite se u program “Generacije zajedno”

Hrvatski Telekom pokrenuo je nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u Hrvatskoj te u prvoj fazi donirao tablete i besplatan internet za 14 domova za starije diljem Hrvatske. A s programom nastavljamo i dalje. Stoga pozivamo sve državne i županijske domove za starije da se prijave za sudjelovanje u programu Generacije zajedno.


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing

Autor: Ivna Bobanac | Datum: 17/12/2020