Parlaonica Svijeta boljih mogućnosti

Generacija Z o prilikama koje donose tehnološka revolucija i brzi internet

Generacija Z progovara o digitalnoj kulturi i najnovijim tehnologijama

Generacija Z jest upravo ona koja živi ukorak s najnovijom tehnologijom. Sve ono čemu se ranije generacije moraju barem donekle prilagođavati, njima nije niti najmanje strano. Oni razumiju pozitivne promjene koje donosi tehnološka revolucija, razumiju koliko su prihvaćanje tih promjena i korištenje prilika koje donose izuzetno važne za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja.

U prvoj parlaonici Svijeta boljih mogućnosti, predstavljamo upravo njihova razmišljanja i stavove koji guraju naprijed društvo u cijelosti. Domaćim studentima i onima koji su odlučili Erasmus program iskoristiti kako bi učili u našoj zemlji, u ovoj epizodi pridružili su se i stručnjak za obrazovne reforme Boris Jokić te Ivan Jelušić iz najbrže rastućeg hrvatskog start up-a Orqa FPV. Također, upitali smo i slučajne prolaznike u gradu Zagrebu za njihove stavove o svemu što nam donose najnovije tehnologije.

Nove tehnologije nam omogućavaju da učimo od najboljih – gdje god se nalazili – da prezentiramo i dijelimo svoje inovativne ideje milijunskom auditoriju, pružaju nam prilike neprestane komunikacije s dragim ljudima i potencijalnim poslodavcima,  mogućnost za uštedu vremena koristeći brojne aplikacije koje nam čine život jednostavniji. No, sve navedeno ima smisla jedino ukoliko je zaista dostupno svima jer upravo svi imaju pravo na jednak pristup prilikama današnjice i razumijevanje što iste mogu donijeti za svakoga od njih osobno, a zatim i čitavom društvu. Upravo zato, dovodimo brzi internet u svaki kutak Hrvatske.

U Hrvatskoj nismo dosegli potrebnu razinu svijesti o tome kako nam tehnologija može oplemeniti i olakšati život. Brojne podjele koje povećavaju jaz između starijih i mladih, između stanovnika urbanih središta i onih naseljenih u zabačenijim dijelovima zemlje, odljev mozgova, nedovoljan interes za STEM te razlike u razinama educiranosti stanovništva samo su neke od onih koje nas sprječavaju upravo u namjeri da pružimo jednake prilike apsolutno svima.  Nasuprot tome, ipak imamo i izvrsne i motivirajuće primjere koje pokazuju društvu koliko ispravno iskorištavanje tehnologije može rezultirati izvrsnim postignućima poput malih start-upova u turizmu, IT sektoru i poljoprivredi koji posluju na zavidnim razinama te produkte svojih poslovanja dijele na svjetskoj razini.

Upravo su ambiciozni mladi ljudi sa specifičnim znanjima i pozitivnim stavom prema promjenama i svemu što tehnološka revolucija donosi oni na krilima čijih će se ideja i provedbama istih kreirati bolja budućnost svih nas, onakva kakvoj težimo.

Autor: Hrvatski Telekom | Datum: 20/06/2019