Parlaonica Svijeta boljih mogućnosti

Generacija Z o STEM znanjima i poslovima budućnosti

Generacija Z govori o važnosti STEM obrazovanja i poslovima budućnosti

Generacija Z jest upravo ona koja živi ukorak s najnovijom tehnologijom. Sve ono čemu se ranije generacije moraju barem donekle prilagođavati, njima nije niti najmanje strano. Oni razumiju pozitivne promjene koje donosi tehnološka revolucija, razumiju koliko su prihvaćanje tih promjena i korištenje prilika koje donose izuzetno važne za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja.

U drugoj epizodi Digitalne parlaonice Svijeta boljih mogućnosti bavimo se STEM znanjima i programima u školama. Ovom prilikom su nas ugostili vukovarski gimnazijalci, jedni od pobjednika prošlogodišnjeg donacijskog programa Hrvatskog Telekoma i IRIM-a te s nama podijelili svoje stavove o ovoj temi. Uz njih, u parlaonici sudjeluju i slučajni prolaznici u Vukovaru i Zagrebu, najuspješniji hrvatski poduzetnik Mate Rimac te Nenad Bakić,  jedan od glavnih inicijatora u približavanju STEM znanja čitavom našem društvu.

STEM je mnogo više od pojma na koji se čitavo društvo prilagođava u svakodnevnim komunikacijama. STEM su kompetencije budućnosti, eksperti u područjima prirodnih znanosti najtraženiji su na tržištima rada što znači da će, nakon završenog procesa obrazovanja, moći doslovce birati gdje će raditi. Čak štoviše, velike kompanije će se za stručnjake u ovim područjima otimati i koristiti sve adute koje imaju na raspolaganju kako bi upravo k sebi privukle ovakve kadrove.

Upravo su stručnjaci u ovim područjima oni na krilima čijih znanja će tehnološka revolucija doživljavati svoje vrhunce. Upravo su ova najnovija znanja ključ prema stvaranju svijeta boljih, jednakih mogućnosti zahvaljujući tehnologiji i svim prilikama koje dostupnost tehnologije pruža.

Na STEM znanjima temeljit će se (a temelje se već i danas) poslovi budućnosti, poslovi čiji produkti direktno utječu na rast gospodarstva i na kvalitetu života društva. A naš je cilj na to pripremiti generaciju NOW. Zato je nužno da su STEM znanja dostupna svim pripadnicima društva kako bi svojim kreativnim tehnološkim rješenjima činili vlastite, ali i živote čitavoga društva, kvalitetnijima, jednostavnijima i boljima.

Autor: Hrvatski Telekom | Datum: 27/09/2019