Generacije Zajedno

Praunučicu sam prvi put vidjela preko video poziva, a ovo će biti prvi on-line Božić za cijelu obitelj

Stanka Hržić (70) kaže da se zaljubila u internet na kojem gleda turske serije do tri u noći

Privatni album

“Kad mi je unuka Iva rekla: “Baka, ja idem u Portugal”, mislila sam da će mi srce puknuti”, prisjeća se Stanka Hržić (70) kako je primila vijest da će njezina unuka ostaviti život u Hrvatskoj i sreću potražiti negdje drugdje. “Sudbina ju je odvela daleko od nas. Ostavila je posao ovdje i hrabro otišla. Već nakon mjesec dana tamo je dobila posao. Ona je veliki borac”, priča ponosno baka.

‘Klaru sam prvi put vidjela preko video-poziva’

Iva je, govori nam ponosno baka Stanka, već tri godine u Portugalu. A najljepša vijest stigla im je ove godine, usred lockdowna, kada je cijeli svijet strahovao pred razornim virusom. “Naša Clara, moja praunučica, rodila se 1. svibnja ove godine. Prvi put sam je vidjela preko video poziva, preko WhatsApp-a, kad je imala oko tri tjedna. Bila je prekrasna, radost mi je ispunila srce”, priča nam baka Stanka kako su se svi okupili u njihovom domu pokraj Samobora gdje živi sa sinom i njegovom obitelji kako bi po prvi puta vidjeli malenu.

Kako se zbog epidemije nije moglo slobodno putovati, Ivu su roditelji prvi puta nakon porođaja posjetili u sedmom mjesecu. Baka Stanka za unuku je pripremila svoju domaću gibanicu, a praunučici je isheklala malenog zekana i papučice i poslala po sinu i snahi.

‘Preko WhatsApp-a Iva i ja kuhamo’

“Iva me zna nazvati ili mi pisati, dopisujemo se puno. Ponekad me i upita za savjet kako da spremi gibanicu ili neki saft, varivo. Sve joj ja objasnim pa kasnije provjerim kako je ispalo”, govori nam baka Stanka i kaže da živi penzionerski. U Kladju pokraj Samobora imaju veliku kuću i vrt, pa ljeti uživa u svom cvijeću.

Cijeli je život radila u samoborskom vrtiću u kuhinji okružena djecom. Kod kuće je, budući da su sin i snaha uvijek puno radili, vodila brigu o Ivi i njezinom bratu Franu. Vodila ih je u vrtić, kuhala… U slobodno vrijeme uživala je, a i dandanas uživa, u heklanju i štrikanju.

“Članica sam Društva Sv. Izidora Seljaka, tamo radimo ručni rad za naše samoborske nošnje, idemo na izložbe i izlažemo svoje radove. Kod kuće isto heklam i štrikam. heklam cipelice koje vam izgledaju kao prave Startasice. I svojoj sam Clari heklala svašta, od papučica do igračaka”, priča nam i dodaje da joj penzionerski dani brzo prolaze.

“Kad ne heklam i ne štrikam onda se zabavljam na internetu. Mobitel imam od 2007., a pametni telefon od 2015. Od tada se služim i s kompjuterom. Sinu sam stalno govorila da mi pogleda neke obavijesti od mog društva na internetu pa su mi odlučili sve pokazati, da mogu sama. Sad baratam sa svim”, kaže nastavljajući kako se dopisuje se i čuje sa svima, pa i sa Ivom preko video poziva.

On-line se slavio i 70. rođendan

“Ona mene pozove, ja otvorim poziv i onda se mi vidimo i razgovaramo. Tako je bilo i za moj 70. rođendan, 25. ožujka ove godine. Nismo se zbog korone mogli okupiti kod nas doma pa smo slavili on-line. Uključili smo se i svi su mi grupno pjevali Sretan rođendan”, priča nam baka Stanka i dodaje kako bez modernih tehnologija ne bi mogla pratiti kako njezina praunučica raste.

“Iva je s Clarom prvi put došla 7. 9. i tih 14 dana bile smo skupa non-stop. Bila se jako zaželjela naše domaće hrane pa sam joj spremala sve što je poželjela. Sad se samo vidimo preko poziva, ali i to je dobro jer tako mogu vidjeti Claru. Ja joj pričam, a ona meni guguće. već prepoznaje moj glas”, kaže ponosna baka koja na internetu voli gledati turske serije. Ponekad, kaže, i do tri ujutro. Pa se sama sebi začudi kako je izgubila pojam o vremenu.

Za Božić će se uži dio obitelji okupiti u njihovu domu u Kladju. Neće ih, dodaje, biti više od deset. A i svi su preboljeli korona virus pa će biti nešto bezbrižniji. Iako su se virusom COVID-19 zarazili 1. studenog, kaže da još nisu svi ‘kak’ se spada’.

I Iva će se uključiti pa ćemo za Božić biti zajedno, kao da je tu

Baka Stanka svjesna je opasnosti zaraze i već neko vrijeme više ne odlazi ni u Crkvu. Na televiziji si ujutro posluša zornicu i to joj je melem za dušu. I Božić će biti u drugačijem ozračju nego prijašnjih godina. Običaj je u njihovoj obitelji da se na božićno poslijepodne svi okupe za stolom.

Iva će im se sa suprugom i Clarom pridružiti video-pozivom. “Doći će kćer, zet i unuci, otvorit ćemo laptop i svi se grupno porazgovarati. I Iva će se uključiti, bit će kao da je tu s nama”, govori nam i otkriva da ovaj tjedan završava ručni rad, a da idući tjedan kreću pripreme – čišćenje i spremanje kolača.

“Za Božić ćemo spremiti puricu s mlincima, gibanicu, suhe kolače. Bit će svega kao i inače. Samo treba biti pozitivan i sve će biti u redu”, poručuje optimistično za kraj.


Globalna pandemija nam je dodatno pokazala koliko je nužno djelovati kako bi i starija populacija osjetila koliko najnovije vještine mogu uljepšati njihovu svakodnevicu – kako bi, osobito u ovoj situaciji, mogli i dalje komunicirati i vidjeti svoje najmilije, jednostavnije i brže obavljati svoje obaveze, bez napuštanja domova i trošenja vremena na aktivnosti koje se mogu obaviti jednostavnije i brže, putem digitalnih usluga. Upravo zato je Hrvatski Telekom odlučio započeti s digitalnim opismenjavanjem štićenika domova za starije diljem Hrvatske te će donirati svoje proizvode i usluge. Kroz razne edukacije prenijeti osnovna znanja i vještine vezane uz digitalne usluge koje mogu starijima uljepšati i pojednostavniti živote, ali i učiniti njihove svakodnevice zabavnijima.

Uključite se u program “Generacije zajedno”

Hrvatski Telekom pokrenuo je nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u Hrvatskoj te u prvoj fazi donirao tablete i besplatan internet za 14 domova za starije diljem Hrvatske. A s programom nastavljamo i dalje. Stoga pozivamo sve državne i županijske domove za starije da se prijave za sudjelovanje u programu Generacije zajedno.


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing

Autor: Ivna Bobanac | Datum: 17/12/2020