DNEVNIK NOVCA 2

Evo kako smo isplanirali super zabavu na festivalu u Amsterdamu i dobili najbolju vrijednost za novac uz napredne tehnologije

Amsterdam Dance Event jedan je od najpoznatijih glazbenih događanja Europi. Svake se godine održava u listopadu, ove godine od 16. listopada do 20. listopada, a sastoji se od dnevnih evenata, radionica, konferencija i predavanja o trendovima i najnovijim tehnologijama u industriji. Mi smo više zainteresirani za večernje evente koji su među najluđim muzičkim eventima u poznatim amsterdamskim klubovima. Amsterdam je skup, zato ostajemo tri dana, od 16. listopada do 19. listopada.

Pišu: Danijel Matić i Katarina Amižić

ORGANIZACIJA POSJETA 

Na SkyScanneru pronalazimo povratnu kartu za 1200 kuna po osobi, uspoređujemo s drugim cijenama i pokazuje se najpovoljnijom. Pregledavamo AirBnb, najjeftinija soba za dvoje za 3 noći iznosi 933 kune, 311 kuna po noći. Jeftiniji hotel bi nas, prema cijenama na Booking.com, koštao približno 3 tisuće kuna za tri noći (Studentski Hotel Amsterdam). Pronašli smo sobu koja nam je sačuvala najmanje 2 tisuće kuna. Pregledali smo program ADE-a i izabrali po jedan koncert svake večeri – karte kupujemo karticom 107 eura – 786 kuna.

U gradu želimo izbjeći skupe turističke restorane i barove pa smo potražili top savjete na blogovima. Fenomenalna aplikacija Toogoodtogo navečer obavještava o restoranima koji se zatvaraju, a imaju ostatak svježih jela od istog dana pa korisnici aplikacije mogu doći po jelo po znatno nižoj cijeni ili ponekad besplatno. U prosjeku je cijena ponuđenog jela jedna trećina originalne cijene. To nam sigurno neće biti na odmet tijekom večernjeg tulumarenja i puno ćemo uštedjeti. Skinuli smo i SocialDeal aplikaciju i pregledavamo povoljne ponude za ručak i večeru. Vidimo da se može pronaći ručak u dobro ocijenjenim restoranima u centru u pola cijene. Računamo da ćemo ovako s barem dva ručka putem SocialDeala i dvije večere s Toogoodtogo uštedjeti približno 60 eura.Dosad smo uvijek imali pravilo da ne podižemo novac na bankomatima u inozemstvu jer ne želimo plaćati naknade, tako uštedimo najmanje 8 eura po putovanju. Pregledavamo još i opcije za prijevoz po gradu. Tri dnevne karte za javni prijevoz koštale bi nas 19 eura, a najam bicikla na tri dana 22.50 eura. Odlučili smo se za skuplju varijantu – bicikle – jer je to iskustvo koje tko zna kad ćemo moći ponoviti. To će nas koštati još 330 kuna za oboje. Kada stignemo u Amsterdam koristit ćemo još dva digitalna alata koja nam olakšavaju život na festivalima i putovanjima: IziPay koji nam omogućava da jedan drugome prebacujemo novac preko mobitela, bez IBAN-a i bez ikakvih naknada, i Woov, genijalnu aplikaciju amsterdamskog startupa koja pruža najrelevantnije informacije o više od 350 festivala na jednom mjestu, uključujući i neke festivale u Hrvatskoj poput Dimensionsa i Outlooka. Dovoljno je napraviti profil, dodati festivale koje planiramo posjetiti i prepustiti sve Woovu. Platforma pruža interaktivnu mapu festivala, potpuni program s opcijom stvaranja vlastitog plana obilaska pozornica, i opciju chattanja sa svima na festivalu tako da u svakom trenutku možete vidjeti informacije koje ljudi postaju o festivalu, gdje su gužve, što se događa na drugim pozornicama, tko prodaje karte i slično. 

Ukupni trošak putovanja: 5400 kuna/ 2600 kuna po osobi 

Ukupna ušteda: minimalno 3000 kuna

Smart life

PUTUJEŠ NA FESTIVAL? EVO KAKO TRI PUTA MJESEČNO BESPLATNO PODIĆI NOVAC NA BANKOMATU BILO KOJE BANKE U EU

UPOZNAJ PAMETNIJE BANKARSTVO

Top 10 aplikacija za snalaženje u Amsterdamu

  • 9292 – aplikacija za javni prijevoz
  • Buienalarm –javlja kad se očekuje kiša ili nevrijeme
  • Foodspotting –aplikacija za pronalazak novih jela i restorana
  • iAmsterdam city guide –aplikacija za turiste i pravo turističko iskustvo
  • Happy Cow –dobar izbor lokala za vegane i vegetarijance
  • Toogoodtogo –ako želite jeftini midnight snack ova aplikacija povezuje korisnika s obližnjim restoranima koji povoljno nude ostatke iz kuhinje tog dana
  • Social deal –aplikacija za pronalazak najboljih ponuda i akcija u gradu
  • HogeNood – iako je na nizozemskom, najbolja je za pronalazak javnih WC-a
  • Taxi TCA –za taksi
  • Woov –naša omiljena aplikacija za festivale u Amsterdamu i drugdje (imaju suradnju s više od 350 festivala)

Top 4 bloga o Amsterdamu

  • Your Little Black Book: Najnovija mjesta za super hranu i piće redovito su ažurirana uključujući i zabavne ideje za vikende u okolici grada.
  • Amsterdam Foodie: Sasvim posvećen hrani, blog nudi bazu iskustava i recenzija hrane i lokala.
  • I Wander and Roam: Jednostavan i koristan sadržaj za turiste: Gdje je najbolja kava, a gdje piva? Koja su pravila bicikliranja?
  • Culture Tourist: Na ovom blogu nalaze se najbolja mjesta za uživanje u umjetnosti u Amsterdamu. 

Top amsterdamski klubovi s najboljim recenzijama gostiju 

  • De Marktkantine: Nekadašnja kantina za trgovce na poslovnom putu u Amsterdamu, danas jedan od najvećih klubova u državi koji svoju reputaciju gradi još od devedesetih.
  • Melkweg: Jedna od najpoznatijih event lokacija grada, centar pop kulture i jedina preživjela zgrada bivših tvornica unutar amsterdamskog Ringa. 
  • Rita’s Ravehuis: Ova atraktivna – kako joj i ime kaže – kuća ravea nalazi se na sjevernom dijelu grada. 
  • Amsterdam Roest: Bivše skladište uz glavni kanal IJ preuređeno u kafić i disco klub.
  • Paradiso: Ovo je bila crkvica u samom centru grada, a danas je jedno od najpoznatijih i najpoželjnijih lokacija za dobru zabavu.
  • De School: Prvo tehnička škola, zatim kompleks kafića, restorana, koncertne dvorane i kluba koji se nalazi u bivšem skladištu bicikala i promovira lokalne DJ-e.
  • OT301: Danju je art kino, a predvečer postaje epicentar umjetničke scene – kako za pop-up izložbe tako i za manje koncerte.

Dnevnik novca 1: Pogledajte kako smo isplanirali zabavu na Oktoberfestu i dobili najbolju vrijednost za novac uz napredne tehnologije

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više