SMART LIFE: SMART MONEY

PRVA PRAVA DIGITALNA BANKA U HRVATSKOJ Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100 posto siguran digitalni račun!

Znate li kako u vremenima financijskih inovacija možete uštedjeti gotovo tisuću kuna godišnje pametnijim izborom bankarskih usluga? U Hrvatskoj je upravo lansirana usluga Telekom Bankarstva u partnerstvu Hrvatskog Telekoma i Zabe – prva hrvatska banka u mobitelu koja objedinjuje relevantne funkcije bankarstva (debitne i kreditne kartice, štednja i investicije, poslovnice, mreža bankomata) i tzv. neobanaka (niske naknade, digital onboarding, IziPay). Fintech ili neobanke operiraju samo na mobilnim aplikacijama, nemaju poslovnice ni bankomate i najčešće su u pitanju inozemne tvrtke s bankarskom licencom. Usporedili smo prednosti različitih modela, a na primjeru Riječanke Maje pogledajte koliko novca možete sačuvati na raznim naknadama, pri dizanju novca na bankomatima i plaćanju režija.

Piše: Vedrana Pribičević

Upoznajte Maju...

Ima 32 godine, živi u Rijeci, radi kao mlađa menadžerica i zarađuje približno 7500 kuna. Ima 80 aplikacija u mobitelu, nekoliko njih i za osobne financije. Maja je svjesna troškova, pazi što kupuje, a najviše je živciraju nepotrebne naknade. Troši približno 4.500 kuna u kešu, a 3.000 kuna potroši kroz online transakcije ili na karticu. Na bankomat ide 1-2 puta tjedno, najviše 6 puta mjesečno, nikad ne podigne više od 750 kuna ili 100 eura jer ne želi imati toliko novaca u novčaniku.

…ONA IMA CIJELU BANKU U MOBITELU - ZA 600 KUNA MANJE NEGO DOSAD

Majin prijatelj Petar svoj bankarski paket koji uključuje kartice i digitalne usluge plaća približno 720 kuna godišnje (60 kuna mjesečno). Prijateljica Ivana ima osnovni paket za neobanku koji ne plaća ništa, ali ako želi imati naprednije usluge morat će ih platiti približno 50 kuna ili za najbolji paket - 100 kuna mjesečno. Osim toga, Maja ne želi kao Ivana imati 2 kartice i 2 računa pa prebacivati s jednog na drugi nego želi sve u jednom, a uz to, želi da su joj za svaki slučaj dostupne i poslovnice banke. Telekom Bankarstvo u svom paketu daje joj usluge cijele banke, da prima plaću kod njih, kreditnu karticu, štednju i investicije, pregled potrošnje i IziPay transfer novca kontaktu iz imenika bez naknade i ibana – za 10 kuna mjesečno. To znači da bi mogla imati jedan račun za plaću i sve ostale usluge banke na jednom mjestu za 120 kuna godišnje i time uštedjeti najmanje 50 kuna svakog mjeseca ili 600 kuna godišnje.

…I ŠTEDI I KAD PODIŽE NOVAC S BANKOMATA

Maja nema vremena uvijek tražiti bankomat svoje banke i obožava banke koje joj nude podizanje novca s bilo kojeg bankomata bez naknada! Dosad je za 'pogrešan bankomat' plaćala 2% od iznosa i još uz to 1 euro provizije. Dakle, ako bi jednom mjesečno podigla 700 kuna na bankomatu koji nije od njezine banke, to bi je koštalo 252 kune godišnje. A ako bi svakog mjeseca podigla triput po 700 kuna na 'pogrešnom bankomatu' to bi je koštalo čak 756 kuna godišnje. No, Telekom Bankarstvo u svom paketu joj nudi 3 besplatna podizanja mjesečno s bilo kojeg bankomata u Hrvatskoj i EU, uz cijelu mrežu Zabinih bankomata i Unicredita u EU na kojima se ne plaća provizija. Neobanke nude 5 besplatnih podizanja, a nakon toga 2 eura po transakciji i dodatna valutna naknada od 1.7%, ili pak besplatno podizanje do 200 eura i nakon toga 2% naknade. Ako Maja svakog mjeseca u godini podiže 6 puta s bankomata ukupno 600 eura – u slučaju jedne neobanke platit će 45 eura (333 kune) godišnje za naknade, a u drugom čak 96 eura (710 kuna). Ako uz TB uspije iskombinirati da svaki mjesec podigne triput na bankomatima Zabe i triput na bilo kojem drugom bankomatu – neće platiti nikakvu naknadu i mogla bi uštedjeti najmanje 252 kune godišnje i najviše 756 kuna godišnje.

MAJA ŠTEDI NOVAC I DOK PLAĆA REŽIJE…

Maja plaća mjesečno 4 računa za režije, svaki košta između 350 i 400 kuna. Kako neobanke sve transakcije koje nisu u eurima provode preko SWIFT-a, svaka transakcija ima naknadu od približno 30 kuna, što je ukupno 120 kuna naknada svaki mjesec, pa je takvo plaćanje potpuno neisplativo! Ali, ako odabere TB, Maja može sva 4 računa platiti bez naknade direktno sa svog tekućeg računa. Ako ima paket Zabe s 15 besplatnih transakcija isto će proći bez naknada, ali će je u većini drugih banaka mjesečne naknade za plaćanje 4 računa svakog mjeseca koštati 96 kuna godišnje.

…I PUNO LAKŠE I JEFTINIJE ŠALJE NOVAC PRIJATELJIMA

Maja najmanje dvaput mjesečno s najboljim prijateljima Ivanom i Petrom odlazi na ručak, te uvijek jedan od njih plaća, a kasnije se razračunaju. Ako Maja odabere usluge neobanke koja joj se dopada, mora nagovoriti i Ivanu i Petra da postanu korisnici te iste aplikacije da im može transferirati novac bez naknada. Ako Maja odabere Telekom Bankarstvo, u paketu dobiva uslugu IziPay što znači da treba samo stisnuti ime u imeniku i poslati iznos. Ni Ivana ni Petar ne trebaju biti korisnici TB da bi dobili novac. U slučaju ostalih banaka, Maja bi morala svaki put upisivati IBAN od Petra i Ivane kako bi im uplatila novac za ručak.

SADA IMA VIŠE USLUGA NA JEDNOM MJESTU, A UZ TO UŠTEDJET ĆE 948 KUNA

Maja plaću mora primati u kunama, a poslodavci u Hrvatskoj ne podržavaju isplatu plaće na inozemni račun neobanke preko SWIFT-a. Za razliku od drugih neobanaka, Maja može primati plaću na kunski tekući račun u sklopu paketa Telekom Bankarstva bez komplikacija i 100% je sigurna u svoj račun jer poznaje tu banku. Tako će uz Telekom Bankarstvo i dalje imati jedan račun za sve bankarske usluge, a plaćat će jednu naknadu od 10 kuna mjesečno za sve što joj treba od banke i više. Ukupno će uštedjeti najmanje 948 kuna godišnje: 600 kuna na naknadama za vođenje računa, minimalno 252 kune na naknade za dizanje novca na bankomatima te 96 kuna na plaćanju režija.

MAJA I NJENA OBITELJ SADA IMAJU VIŠE NOVCA I ZA INVESTICIJE I ZA UŽIVANJE

Maja uz Telekom Bankarstvo dobiva usluge cijele banke i brojne druge pogodnosti od Hrvatskog Telekoma: s obzirom da je korisnik Hrvatskog Telekoma, plaća najnižu naknadu od 10 kuna, za korištenje aplikacije ne plaća promet ni kad je u inozemstvu i ima siguran pristup financijskim informacijama i banci kad putuje izvan Hrvatske, a kada je prebacila plaću dobila je 300 kuna poklona od Hrvatskog Telekoma. Maja i njezin muž počeli su štedjeti pametnijim odabirom bankarskih usluga, postali su još odgovorniji u upravljanju novcem, zaradili su još više nego prije investirajući, pa su pozvali Ivanu i Petra na ljetovanje.

Autorica je viša predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te doktorandica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Više od desetljeća studente podučava ekonomiji, te je razvila predmet bihevioralna ekonomija, prvi takav interdisciplinarni predmet u Hrvatskoj. Znanstveni interesi su joj teorija kompleksnih sustava i njena primjena u ekonomiji. Regularna je ekonomska komentatorica u medijima, a znanstvene i stručne projekte radila je u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom udrugom banaka. Slobodno vrijeme provodi igrajući popularnu pen and paper igru Dungeons and Dragons u svojstvu Dungeon Mastera.

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više