Dnevnik novca

Uz ova četiri pravila bacamo manje hrane, bolje organiziramo kućni budžet i plaćamo pametnije

Nico Poropat, Nikola Pević, Vanja Šneller i Miroslava Bernat, heavy digital pripadnici milenijske generacije, korisnici i stvaratelji tehnologija koje pomažu voditi brigu o prehrani i zdravlju na pametniji način, u pet dana testirali su više od 100 digitalnih platformi, aplikacija i alata kako bi pronašli one koje su efikasne, a štede nam vrijeme i novac.

PLANIRAJTE I DRŽITE SE PLANA  

Prije svake kupnje napravimo tjedni popis obroka i prema tome obavljamo kupovinu. Pokazalo se da planiranje – štedi novac i vrijeme te sprječava da hladnjak ostane prazan. Drugo, pregledavamo online koje su namirnice na akciji i onda oko njih slažemo recept. Uz to, u trgovinu ne treba ići gladan jer su istraživanja pokazala da tako kupimo više nego što nam je uistinu potrebno. Foodin smo i pokrenuli u cilju da stvorimo pametnog asistenta u kuhinji koji će nam pomoći da smanjimo bacanje hrane i pametnije organiziramo budžet za hranu. Ne morate ići u trgovinu, ne morate kupovati više nego što vam treba – štedite vrijeme i novac. 

KUPUJTE SEZONSKE NAMIRNICE 

Najbolji put za uštedu kod kupnje namirnica je izbor onih koje su sezonske i svježe. Njih ima najviše i one su zbog toga često po najpovoljnijim cijenama. Drugo, sve što vam ostane – uzmite mobitel i pregledajte platforme s receptima – naći ćete odlične ideje. Treće, sve što nam ostane, a da se može smrznuti – mi stavljamo u frizer.  

OPTIMIZIRAJTE BUDŽET

Za optimizaciju budžeta koristimo uslugu Pregled potrošnje ako ste korisnik eZabe, koja je sada dostupna korisnicima Telekom Bankarstva, ili aplikaciju Spending Tracker. Aplikacija je zahtjevnija jer je potrebno ručno unositi mjesečni prihod te postupno unositi troškove kako ih stvarate. Troškovi su podijeljeni po kategorijama. Kategorije koje je aplikacija predvidjela nisu najsretniji: primjerice nema stanarine ili kredita za stan, režija, kozmetike. No to nije problem jer možete napraviti kategorije kakve vama odgovaraju. Nama se kategorija shopping učinila previše neodređenom pa smo odvojili kupovinu namirnica od kupovine kozmetičkih proizvoda, lijekova i odjeće. Podržava našu valutu, no cijela je aplikacija na engleskom. Nakon svakog unosa troška, iznos se oduzima od prihoda i u svakom trenutku možete znati koliko vam je novca preostalo i na što je dosad potrošen. Uz to možete vidjeti i grafičke prikaze koji prikazuju dinamiku potrošnje. Plus je i mogućnost unosa redovitih mjesečnih troškova – ako vam 30. u mjesecu sjeda kredit za stan, a 15. trajni nalog za mobitel, aplikacija će taj trošak uračunati automatski.

PLAĆAJTE PAMETNIJE 

Mi koristimo digitalne banke koje nam omogućavaju da transferiramo novac jedan drugome – brzo, samo preko kontakta iz imenika i bez naknada. U svemu što radimo tražimo što manje naknade i čim više digitaliziran proizvod. Uvijek tražimo inovativne proizvode koji nam štede i vrijeme i novac. 

Smart life dnevnik: Zagrebačka zubarica i fitness ekspertica otkriva: Moje top digitalne platforme koje mi pomažu biti fit, pametnije brinuti o zdravlju i štedjeti vrijeme i novac

Smart life

TOP DIGITALNI ALATI ZA JEDNOSTAVNIJE UPRAVLJANJE NOVCEM: ŠALJI NOVAC MOBITELOM UZ IZIPAY BEZ NAKNADE I IBANA

UPOZNAJ PAMETNIJE BANKARSTVO

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više