Dnevnik novca

Plan uštede: evo kako smo dobili najbolju vrijednost za novac

Kod organizacije i budžetiranja putovanja dva su pristupa koja možemo koristiti, organizirano putovanje preko agencije i putovanje u samostalnom aranžmanu. U ovom projektu htjeli smo usporediti koliki su benefiti u jednom i drugom pristupu korištenjem naprednih tehnologija i servisa.

Pišu: Milan Gudeljević i Dragan Vejnović

Troškovnik:

  • Avionske karte Turkish Airlines – 630e/po osobi 
  • rafting na rijeci Orange – 250e/po osobi
  • rent-a-car – 137e za 13 dana 
  • gorivo – 150e za 13 dana 
  • noć s doručkom u Apollis cottage – 80e
  • Cape Town, apartman s dvije spavaće sobe u Sea Point – 480e/ 7 dana
  • Istanbul karta do grada – 3e/po osobi
  • Cape Town jednodnevna tura – 190e/po osobi
  • Dnevni troškovi – 550e

UKUPNO: 4.093 eura – 30.697kn
UKUPNO PO OSOBI: 2.046 eura – 15.348kn

Kako smo uštedjeli uz napredne tehnologije:  

1.Korištenje servisa kayak.co.uk ili skysceenera omogućuje vam da nađete sve agencije koje prodaju istu kartu i da platite najjeftiniju cijenu za let. Zahvaljujući kayak.co.uk nalazimo povoljne karte, jeftinije za 150 eura od najskupljih, i isti dan ih kupujemo jer smo sigurni da nećemo naći povoljniju cijenu. 

Ušteda: 150 eura/ po osobi

2. Korištenje Rentalcarsa, najvećeg svjetskog portala za online rezervaciju automobila omogućuje nam da pretražimo i usporedimo sve ponude za rentanje auta u Cape Townu. Usporedbom cijena više kompanija pronalazimo najpovoljniju cijenu za 13 dana puta. Cijena preko Rentalcarsa je 170 eura dok direktno preko rent-a-car kompanije nalazimo za istu klasu auto za 240 eura.

Ušteda: 70 eura 

3. Korištenjem servisa Airbnb našli smo smještaj (dvosobni apartman) u centru Cape Towna za 69 eura po noćenju za dvoje dok bi za istu kvalitetu smještaja na istoj ili sličnoj lokaciji u hotelu za dvije sobe platili 80 eura po osobi. Ušteda od 91 eura po noćenju, ukupno za 7 dana 637 eura uštede.

Ušteda: 637 eura 

4. Online servis Rome2Rio omogućuje nam da pretražimo najjeftniji prijevoz od aerodroma do centra Istanbula. Taxi od aerodroma do centra inače bi platili 30 eura dok Rome2Rio preporučuje vožnju autobusom za 3 eura po osobi. Ušteda od 48 eura za vožnju u oba smjera.

Ušteda: 48 eura 

5. Aplikacija Trail Wallet omogućit će nam da u realnom vremenu pratimo sve dogovorene putne troškove. Morate samo mobitelom slikati svaku račun i aplikacija obavještava kada prijeđete unaprijed postavljeni proračun i automatski razvrstava koliko trošite na putovanju po kategorijama. 

6.  Gdje god možemo plaćat ćemo mobitelom, NFC tehnologijom, nećemo nositi puno gotovine, a zajedničke troškove dijelit ćemo tako da jednostavno transferiramo novac jedan drugome preko telefonskog imenika. Tu ostvarujemo nemale uštede na naknadama za transfer novca. 

Ukupna ušteda: 7.800 kuna

Gost autor: Top savjeti hrvatskog stručnjaka kojemu je glavni partner najveća aplikacija za putovanja na svijetu

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više