Dnevnik novca

Pametni redizajn stana uz najbolju vrijednost za novac: uštedjeli smo 15.616 kuna

Budžetiranje i precizna organizacija raspodjele novca po stavkama jedna je od najvažnijih stvari u svim projektima, pa tako i kad obnavljamo stan. U ovom projektu cilj nam je bio iskoristiti tehnologije da bismo što efikasnije obavili preuređenje i za najbolju vrijednost za novac.

Budžetiranje i precizna organizacija raspodjele novca po stavkama jedna je od najvažnijih stvari u svim većim projektima, pa tako i kad obnavljamo stan. U ovom projektu cilj nam je bio koristiti što više besplatnih digitalnih alata, uštedjeti na radovima koje možemo obaviti sami, iskoristiti tehnologije da bismo što efikasnije obavili preuređenje i za najbolju vrijednost za novac.

ŠTO SMO NAUČILI:

 • Uvijek treba uspoređivati cijene i tražiti više ponuđača ili trgovina. Određeni komadi namještaja, isti ili vrlo slični, mogu biti skuplji i do nekoliko stotina kuna. Kod izvođača radova, pogotovo za veće radove, razlike u cijeni su čak i po nekoliko tisuća kuna.
 • Treba pronaći web i mobilne aplikacije koje ne naplaćuju dodatne pristojbe, pretplate i slično. Veliki je broj raznih besplatnih aplikacija ili aplikacija koje imaju besplatne osnovne funkcionalnosti, koje u potpunosti zadovoljavaju naše potrebe – tako da ne trebate dodatno plaćati.
 • Voditi evidenciju o svim troškovima, tražiti pametnije načine plaćanja, koristiti financijske usluge  sa što manjim naknadama
 • Ne treba se bojati DIY koncepta. Neki od radova koje možete sami odraditi se papreno naplaćuju, a relativno su jednostavni i o njima postoji ogromna količina informacija.

Uštede koje su nam omogućile nove tehnologije:

 • Korištenje besplatnog tabličnog kalkulatora Google Sheets umjesto plaćenog Microsoft Excela. Microsoft Excel može se kupiti samo u okviru Microsoft Office paketa te je cijena 1199 kuna. Može se uzeti i jeftinija pretplata na Microsoft Office 365 online inačicu softvera koja košta 399 kuna.

  Minimalna ušteda: 399 kuna
 • Korištenje besplatnog alata za planiranje rekonstrukcije stana u dvije dimenzije poput RoomSketchera umjesto korištenja profesionalnog za izradu 3D modela AutoCad čija mjesečna pretplata košta 210 američkih dolara bez PDV-a.

  Ušteda: 1732 kune
 • Korištenje besplatnog alata za vizualizaciju 3D prostora i izgleda budućeg stana poput stranice HomeByMe umjesto korištenja raznih plaćenih aplikacija. Na primjer, korištenje Ikea home planner 5D aplikacije, ako želite sačuvati projekt košta 75 kuna.

  Ušteda: 75 kuna
 • Korištenje besplatnih platformi za inspiraciju i uređenje stana i tehnologije proširene stvarnosti (AR) za pregled stvari u prostoru – umjesto korištenja usluga dizajnera. Usluge dizajna variraju od projekta do projekta, ali njihove cijene mogu biti vrlo velike. Dizajn interijera koji uključuje sve planove može koštati i do 200 kuna po kvadratnom metru. Procijenjena ušteda na ovakvom projektu djelomičnog uređenja stana je minimalno 5000 kuna. Ipak treba imati u vidu da profesionalne usluge dizajna mogu pomoći prilikom izvođenja bilo kakvih radova i ne treba ih generalno otpisivati, pogotovo ako se ide u kompletno remodeliranje interijera, što u našem primjeru ipak nije slučaj.

  Ušteda: minimalno 5000 kuna
 • Korištenje usluga za pronalaženje izvođača radova. Korištenjem web platformi poput www.trebam.hr ili www.emajstor.hr lako se mogu kontaktirati izvođači radova. Za iste radove usporedbom cijena mogu se dobiti različite cijene. Kvaliteta može varirati i dobro je usporediti recenzije izvođača – koje su dali korisnici. Za kompletan projekt uređenja kupaonice sa svim radovima ponude su se razlikovale čak do 3000 kuna.

  Ušteda: 3000 kuna
 • Ušteda prilikom kupovine namještaja teško se može kvantificirati jer je izbor namještaja ogroman. Primjerice cijena kuhinja kreće se od 150.000 kuna za ovaj primjer kuhinje do samo 800 kuna za ovaj primjer kuhinje. Mi smo kupovali kompletnu kuhinju, opremu za kupaonicu, dva ormara, ormarić za bebu, police i preklopni stol. Prikazat ćemo primjer uštede na ormariću za bebu. Posebni ormarići za bebu koštaju čak i do 1199 kuna, a pretragom po online trgovinama našli smo vrlo dobar ormarić od 499 kuna te podlogu za presvlačenje bebe od 140 kuna.

  Ušteda: minimalno 560 kuna
 • Uradi sam ušteda na primjeru ličenja zidova. Posao koji je relativno jednostavan za odraditi, dok je cijena ličenja dosta velika te se po četvornom metru kreće oko 14 kuna. Za stan od 58 četvornih metara cijena može biti i do 4500 kuna. U našem slučaju trošak nabave boje i odgovarajućih alata je oko 1500 (iako cijena ovisi o bojama koje se koriste).

  Ušteda: 3000 kuna
 • Uradi sam ušteda na namještaju. Uštedu ćemo prikazati na uređivanju komode i izradi polica. Komoda poput one koju obnavljamo ima cijenu do 2500 kuna. Za obnovu su nam potrebne nove ručkice i noge. Nama je potrebno šest ručkica i četiri nogice koje se mogu nabaviti za 150 kuna. Odgovarajuća boja i premazi za zaštitu drva te alati potrebno za odradu rada mogu se nabaviti za 500 kuna.

  Ušteda: 1850 kuna.

Ukupna ušteda na svim elementima je 15.616 kuna što je četvrtina cijelog budžeta!

Dnevnik redizajna: Pet dana. Osam tehnologija. Jedan stan od 58 četvornih metara. Evo što smo napravili

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više