Dnevnik novca

Kako smo u 3 dana uštedjeli 8.320 kuna uz napredne tehnologije? 

U Smart money izazovu, inženjeri i osnivači Lean Startup Hrvatska Miro Hegedić i Filip Stipančić, koji pomažu mladim tvrtkama razvijati i lansirati nove proizvode uz pomoć inovativnih, agilnih i lean metodologija uz što manje troškove, napravili su plan kupovine tehnologije, knjiga i edukacija za jesen i uz pomoć digitalnih platformi uštedjeli 8.320 kuna!

Pišu Miro Hegedić i Filip Stipančić

TIM 

Testiranje ideja i razvoj novih proizvoda i usluga te pomoć mladim tvrtkama, poduzetničkim inkubatorima i kompanijama koje žele inovirati – to je opis posla Filipa Stipančića i Mire Hegedića, inženjera koji su se upoznali kao studenti na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Osnivači su organizacije Lean Startup Hrvatska i međunarodnog inovacijskog programa Startup Drill i sada razvijaju alate za učinkovitije inoviranje, surađuju s kompanijama u kreiranju inovacijskih programa i provode treninge iz područja lean metodologije za stručnjake iz vodećih međunarodnih kompanija u zemljama regije, Skandinavije te jugoistočne Azije. Miro Hegedić, docent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, i Filip Stipančić, tehnološki poduzetnik i konzultant, oslanjaju se na nove tehnologije i digitalne alate i u profesionalnom i u privatnom životu. Startupe podučavaju kako biti lean i kako razvijati MVP proizvode uz što manje troškove, a sami su vrlo pažljivi i odgovorni potrošači koji koriste benefite naprednih tehnologija da bi uvijek dobili najbolju vrijednost za novac. 

DAN 1 

Na jesen krećemo na polaganje međunarodnog profesionalnog certifikata u vođenju projekata. Da bi se kvalitetno pripremili tražimo tečaj. Pregledavamo ponude raznih institucija u Hrvatskoj, međutim, termin tečaja je baš u vrijeme kada se nalazimo na poslovnom putu u Singaporeu, a uz to košta 700 eura – što je približno 5.100 kuna. Otvaramo kompjutor, online pretragom tražimo online, on-demand tečaj, pregledavamo različite edukacijske digitalne platforme, proučavamo sadržaj tečaja, kvalifikacije predavača. Pronalazimo online tečaj jednake kvalitete, a košta 30 eura. Uštedili smo 670 eura, a možemo se pripremati kada mi to želimo i tempom koji odgovara našim drugim obavezama. Uz to – trebalo nam je manje od 2 sata da napravimo detaljnu analizu online tečajeva i pronađemo najbolji. Savjet: ako tražite online tečaj koji će vas pripremiti za polaganje određenog certifikata, svakako provjerite je li taj tečaj priznat od strane tijela koje provodi certifikaciju.

Odlične digitalne platforme koje mijenjaju modele obrazovanja, a znanje čine dostupnim nikad većem broju ljudi, a na kojima možete pronaći stotine tisuća tečajeva i obrazovnih programa: 

 • UDEMY: Platforma za online edukacije sa više od 100 tisuća programa i 24 milijuna studenata. Ima više od 130 tisuća videa u kojima podučavaju eksperti u području. Cijene za edukaciju su od 20 dolara do 200 dolara. 
 • LYNDA: Popularna Lynda.com integrirana je u LinkedIn Learning. Za povoljnu mjesečnu ili godišnju pretplatu nude više od 1300 tečajeva za programiranje i web development; 700 online tečajeva za dizajn; više od 1200 tečajeva za stjecanje poslovnih vještina i više od 700 programa za fotografe. Odlična stvar koju često koristimo za učenje novih stvari. 
 • UDACITY: Online platforma za razvoj tehnoloških vještina koja nudi i 1 na 1 mentore i osobne savjetnike za karijere. 
 • COURSERA: Jedna od prvih i najvećih online platformi za edukacije s više od 33 milijuna korisnika nudi više od 1150 tečajeva koji su besplatni. 

Ušteda: 4.900 kuna

DAN 2

Za svu tehnološku opremu koju kupujemo u Hrvatskoj prvo gledamo nam www.nabava.net i www.jeftinije.hr. Najprije pregledavamo sve cijene i tek onda donosimo odluku. Tražimo novi laptop i pronalazimo Apple MacBook Air 13.3″, najjeftinija ponuda je 6.976 kuna, najskuplja 9.278 kuna. Zahvaljujući ovome odlazimo u dućan s najpovoljnijom ponudom i uštedili smo 2.300 kuna. Pregledavamo ponudu jeftinijih dronova jer želimo naučiti i tu tehnologiju, pronalazimo dobru vrijednost za novac, sklopivi dron FLEX za 699 kuna. Da nismo koristili ovu platformu – vjerojatno bismo ga kupili u poznatom online dućanu u kojem se taj identični model prodaje za 969 kuna. Potrošili smo 30 minuta za istraživanje cijena, a uštedjeli 270 kuna. 

Potreban nam je i novi držač mobitela za motocikl. Najpovoljnija ponuda u Hrvatskoj je otprilike 500 kuna. To nam se čini skupo. Pretragom na www.ebay.com pronalazimo 70% jeftiniji nego u trgovini. Tako smo uštedjeli 350 kuna.  

Krećemo u pretragu zanimljivih poslovnih knjiga, često ih kupujemo i preporučujemo startupima s kojima radimo. Amazonov Kindle svako malo nadodaje odlične pogodnosti što saznajemo preko Kindle Daily Deals Newslettera. Obožavamo Bookbub koji nudi pregled knjiga po najpovoljnijim cijenama. Kupujemo 10 eknjiga po 1.99 dolara, a prije su koštale 9.99 dolara. Kupujemo još jednom i Lean Startup Erica Riesa pronalazimo najnižu cijenu 13.99 dolara dok je najviša cijena 16.99 dolara. Uštedjeli smo 83 dolara ili približno 500 kuna. 

Ovo su neke od platformi za knjige koje volimo: 

 • Goodreads: Najveća platforma za čitatelje i preporuke knjiga. Sama platforma je besplatna i sav sadržaj u obliku korisnički generiranih savjeta i preporuka. 
 • Scribd: Ova platforma funkcionira poput platformi za streamanje filmova i serija te za 8.99 dolara mjesečno nudi korisnicima pristup velikom asortimanu knjiga, radova i prezentacija koje nudi.
 • Amazon: Amazonov Kindle svako malo nadodaje pogodnosti za svoje korisnike i izmjenjuje digitalna izdanja koja nudi vrlo povoljno. Nekada se radi o promociji novijih, a nekada o pravim klasicima koje svi želimo u svojoj digitalnoj knjižnici. Da ne biste ništa propustili, ne zaboravite se prijaviti na Kindle Daily Deals Newsletter.
 • Bookbub.com: Platforma na kojoj lako možete provjeriti koje se knjige toga dana prodaju po apsolutno najboljim cijenama. Svoj izbor možete filtrirati prema platformi koju koristite za čitanje i pronaći ponude koje su nekada čak i niže od 99p … nekada i besplatne!

Ukupna ušteda: 3.420 kuna

DAN 3

U poslu i za svakodnevno upravljanje financijama koristimo digitalne platforme koje nam olakšavaju život i ujedno uz njih štedimo. 

Za svakodnevne troškove koristimo uslugu mZabe Pregled potrošnje koju sada imaju i svi korisnici Telekom Bankarstva, i mobilnu aplikaciju https://fastbudget.app u koju troškove upisujemo prema unaprijed definiranim kategorijama i prema stvarno nastalim iznosima što omogućuje mjesečni pregled nastalih troškova i daje uvid u potencijalna mjesta uštede. Ovo je poprilično važno ako želite dovesti svoje financije u red i jedan od prvih koraka na tom putu. Također aplikacija omogućuje stvaranje budžeta po tjednima i mjesecima. Ovakvo planiranje omogućuje bolje upravljanje financijama i u pravilu na ovaj način uštedimo između 500 kuna i 1.000 kuna mjesečno. 

Kad putujemo u inozemstvo plaćamo mobitelom preko NFC tehnologije, a novac transferiramo preko kontakta iz imenika bez naknada preko usluge IziPay.

Kada smo u inozemstvu kontroliramo konverzije preko mZabe – tu uslugu sada imaju i korisnici Telekom Bankarstva – a ako vaša banka ne nudi ovu uslugu, ovo su tri dobre aplikacije: 

 • XE Currency: Aplikacija nudi live pregled svih valuta no može se koristiti i offline. Prije odlaska u stranu državu potrebno je samo downloadati njihovu valutu.
 • My Currency Converter: Za one koji osim stranih valuta, također posjeduju i neke virtualne, ova je aplikacija odličan izbor. Aplikacija automatski ažurira valute i nudi konverziju do tri decimale.
 • My Currency Pro: Još jedna aplikacija za konverziju s više od 180 valuta – aktualnih, starih, virtualnih i onih u obliku vrijednih metala.

U poslu koristimo besplatne digitalne platforme koje su odlične i koje također štede novac:  

 • Trello  – online alat za upravljanje baziran na Kanban principu, njihov sistem ploča, lista i kartica omogućava prioritizaciju projekata i povećanje efikasnosti. 
 • Google alati (Drive, Gmail, Google Docs) – alati za online suradnju (komunikacija, dijeljenje dokumenata i zajedničko uređivanje dokumenata) – Gdocs su dobra, besplatna zamjena za MS Office alate. 
 • WordPress – sustav za upravljanje sadržajem na webu (CMS – content management system) – služi nam za postavljanje i vođenje vlastite web stranice. Bez toga morali bismo izdvojiti najmanje 5.000 eura za dizajn i programiranje web stranice i još minimalno 100 eura mjesečno za održavanje. 
 • Slack – odličan alat koji koristimo komunikaciju u timu i u grupama

Potencijalna ušteda: Više od 2.000 kuna mjesečno 

Smart life

TRAŽIŠ NAJBOLJU VRIJEDNOST ZA NOVAC? CIJELA BANKA U MOBITELU UZ 10 BESPLATNIH TRANSAKCIJA SVAKOG MJESECA

UPOZNAJ PAMETNIJE BANKARSTVO

NAŠIH 10  FINANCIJSKIH NAVIKA UZ KOJE PAMETNIJE RASPOLAŽEMO NOVCEM I VREMENOM

 1. Izbjegavamo gotovinu i koristimo kartice ili NFC plaćanja mobitelom jer imamo bolji pregled potrošnje, ne moramo tražiti i gubiti vrijeme na bankomate da bismo dobili gotovinu, a istovremeno skupljamo bodove
 2. Kod svih mogućih usluga online kao što je prijevoz ili online trgovina imamo pohranjenu karticu što omogućava brzo i bezgotovinsko plaćanje nakon završetka usluge
 3. Kada nam treba gotovina idemo samo na bankomat matične banke, a u inozemstvu izbjegavamo bankomate – to je pametnije u slučaju da vaša mobilna banka nema uslugu 3 besplatna podizanja novca s bankomata u bilo kojoj zemlji 
 4. Kada kupujemo prvo pretražujemo platforme kao što su eBay ili Amazon gdje tražimo najbolje ponude uzimajući u obzir ocjene drugih korisnika
 5. Kad kupujemo tehnološku opremu u Hrvatskoj prvo pretražujemo platforme www.nabava.net ili www.jeftinije.hr da vidimo tko ima najbolju ponudu za traženi proizvod
 6. Ako u fizičkom dućanu naiđemo na neki proizvod za koji ne možemo procijeniti koliko vrijedi, uvijek tražimo po webu slične dućane i radimo usporedbu cijena 
 7. Kad putujemo isključivo samostalno kupujemo karte za avion pretragom na kiwi.com, eDreams i Skyscanneru
 8. Za plaćanje računa koristimo mobilno bankarstvo jer na taj način štedimo vrijeme posebno zato što je danas većina računa s 2D barkodom što ubrzava cijeli proces, a dodatna pogodnost je što se može automatizirati plaćanje računa na način da se odjednom skenira više njih i za svakog od njih postavi poseban datum za plaćanje. 
 9. Kad transferiramo novac s računa na račun, najgore nam je prepisivati IBAN i provjeravati da li smo sve dobro upisali, slanje novca pomoću kontakta iz imenika dodatno nam olakšava i ubrzava stvar
 10. Uvijek tražimo što manje naknade i čim se pojavi bolja i povoljnija digitalna usluga na tržištu mijenjamo staru 

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više