Vodeća svjetska organizacija za zaštitu ugroženih vrsta WWF sastavila je specijalni izvještaj s 50 namirnica budućnosti koje su zdrave za nas i ne štete okolišu. Izabrane su zbog vrlo visoke nutritivne vrijednosti, bogatog okusa, niskog okolišnog otiska, a uz to nisu skupe, relativno jednostavno je doći do njih i uključiti ih u našu prehranu. Izdvajamo neke:
- Alge
- Nori alga; Wakame alga
- Mahunarke
- Azuki grah; Crni grah kornjača; Fava grah; Bambara grah; Grah metraš; Leća; Marama grah; Mungo grah; Soja
- Kaktusi
- Nopal
- Žitarice
- Amarant; Heljda; Proso; Fonio; Khorasan pšenica; Kvinoja; Pir; Tef; Divlja riža
- Povrće i voće
- Cvjetovi buče; Bamija; Narančaste rajčice
- Zelenilo
- Listovi cikle; Kelj; Moringa; Kineski kupus; Listovi bundeve; Crveni kupus; Špinat; Potočarka
- Gljive
- Enoki gljive; Maitake gljive; Rujnica
- Sjemenke i orašasti plodovi
- Sjemenke lana; Sjemenke konoplje; Sjemenke sezama; Lješnjak
- Korjenje
- Crni korijen; Korijen peršina; Zimski radić
- Klice
- Alfalfa; Klice graha; Klice slanutka
- Gomolji
- Lotusov korijen; Ube ili ljubičasti slatki krumpir; Jicama ili meksički krumpir; Cilembu slatki krumpir