Smart Money

Top liste digitalnih alata i hackova za pametnije upravljanje novcem

Top 4 aplikacije za razvoj osjećaja za novac (za vašu djecu)

 1. Renegade Buggies
  • Mobilna igra namijenjena djeci od šest ili više godina. Dinamična je i uči djecu kako uštediti čim više novca tijekom odlaska u dućan.
 2. Bankaroo
  • Ova je aplikacija virtualna kasica prasica u kojoj djeca mogu pratiti svoju uštedu i postavljati si ciljeve. Postoji školska i studentska verzija.
 3. Rooster Money
  • Odlična aplikacija za roditelje i djecu. Aplikacija nudi evidenciju i upravljanje džeparcem. Roditelj odabire želi li nagraditi dijete zvjezdicama ili novcem, poveže sve profile i zadaje djeci ili drugim članovima oitelji zadatke. 
 4. Lemonade Stand
  • Korisna igra s financijskim ciljevima za svaki nivo na kojemu se korisnik nalazi.Još top 3 aplikacije korisne za kućni budžet

 1. Due
  • Jednostavna aplikacija sasvim posvećena praćenju računa – podsjetnik za plaćanje, kalendar i popis pretplata.
 2. TickTick
  • Ovo je aplikacija za organizaciju svih aspekata vašeg života. Nije primarno posvećena praćenju financija, ali odlično služi svrhu praćenja svih zadataka i obaveza koje imate vi, a možete uključiti i cijelu obitelj. 
 3. Out of Milk
  • Među najbrže rastućim aplikacijama u ovoj kategoriji. Ova aplikacija svojim korisnicima omogućava tri stvari: napraviti inventuru postojećih namirnica u kućanstvu, napraviti shopping listu onih koje nedostaju i podijeliti liste s članovima kućanstva (ili šire). Ova je aplikacija hvaljena, a korisnici svojim listama mogu pristupiti bilo kada i bilo gdje putem glavne web stranice.

Top 7 aplikacija za pametnije upravljanje novcem

 1. Spendee
  • Aplikacija za praćenje svih troškova i prihoda. Korisnik za malu mjesečnu naknadu može spojiti svoj korisnički račun s računima u banci, a u Hrvatskoj to nudi za sve korisnike Zagrebačke banke, a sada i za sve korisnike Telekom Bankarstva. Tako više ne morate sami upisivati transakcije, nego ih aplikacija sama pronalazi, upisuje i analizira.
 2. Monefy
  • Aplikacija za praćenje svih troškova i prihoda. Nakon svake transakcije trebamo uzeti mobitel u ruke, upisati iznos i izabrati kategoriju, a aplikacija odradi sve ostalo. Nakon tjedan ili mjesec dana, korisnik ima uvid u raspon i vrstu transakcije koje je obavljao i analizu troškova.
 3. You Need A Budget (YNAB)
  • Ova je aplikacija skuplja verzija Spendeeja, no ono što je izdvaja je sadržaj koji nudi svojim korisnicima za bolje i odgovornije financijsko ponašanje. Aplikacija nudi videe, radionice, podcastove i članke, sve sa svrhom informiranja i obrazovanja korisnika. 
 4. Wally
  • Ova aplikacija nudi jedno olakšanje pred drugim aplikacijama ove vrste – fotografiranje računa.
 5. Goodbudget
  • Odlična za parove i obitelji, ova aplikacija nudi povezanost s drugim korisnicima s kojima trošimo iste budžete. Filozofija aplikacije je da je svaki budžet jedna od kuverti iz kojih uzimamo i trošimo na specifične stvari i tako pratimo koliko se čvrsto držimo budžeta. Iako pretplata nije obvezna za korištenje aplikacije, svojim korisnicima nudi dosta dobru ponudu – sinkronizacija do 5 uređaja koji su dio kućanstva, 7 godina transakcijske povijesti i neograničeni broj budžeta i korisnika unutar kućanstva. Prema njihovim istraživanjima, pretplatnici u prosjeku uštede skoro dvije tisuće dolara unutar prva tri mjeseca. Sve se transakcije unose ručno, nema povezivanja s bankarskim ili drugim računima. 
 6. Fudget
  • Odlična aplikacija za brzo i efikasno praćenje transakcija. Ova aplikacija ne nudi velike analize već vrlo jednostavan sistem za bilježenje troškova i prihoda tijekom dana. Izrada korisničkog računa nije nužna i moguće je koristiti aplikaciju bez upisivanja email adrese. 
 7. Expensify
  • Među najboljim aplikacijama za temeljito vođenje troškova. Ova aplikacija nudi brzo bilježenje troškova uz jednostavan fotolog. Dovoljno je fotografirati račun i poslati ga na email adresu receipts@expensify.com na kojoj SmartScan automatski prepisuje podatke bitne za bilježenje transakcije i dodaje ih na korisnički budžet. Ova je usluga dostupna korisnicima pet puta mjesečno za besplatno korištenje, a nakon toga ostali se troškovi moraju ručno upisivati. Nadogradnjom na mjesečnu pretplatu ova je usluga uključena i nije limitirana. 

Tehnologije koje štede novac startupima

 1. Cloud
  • Najjasnija usluga cloud servisa je spremanje podataka, no mnogi servisi nude razne usluge koje olakšavaju poslovne operacije i automatski pospremaju sve vezane podatke za te procese. Među tim se uslugama često nalaze analitički alati, email marketing i CSM (customer service management) alati.
 2. VoIP
  • Telekomunikacijska tehnologija koja u svim domenama koristi isključivo internet i povezanost putem njega. Za male i srednje poduzetnike ova tehnologija predstavlja jednostavno povezan telekomunikacijski sistem uz niže račune jer poduzetnik samo plaća povezanost na internet.
 3. Zero paper
  • Biznis strategija koja uključuje minimalne količine papire za obavljanje posla, nije samo bolja za okoliš, već i za biznis. Ovakav pristup znači manje potrošenih resursa za nabavu, korištenje i spremanje papira, jednostavnu povezanost dokumenata jer su većinski digitalni i negdje na cloudu, i manje briga oko administracije u uredu.
 4. Marketing putem društvenih mreža
  • Novi pristup marketingu može značajno olakšati budžet tvrtke. Osim što je za održavanje profila i izrade strategije u ovome slučaju dovoljna samo jedna osoba, društvene mreže same po sebi spajaju ljude s njihovim interesima, a vi morate najbolje prikazati ono što radite. 
 5. Remote rad
  • Ogroman trošak svakom poduzetniku je onaj za urede. No za one kojima fizički prostor nije potreban za rad s klijentima nego se većina rada upravo odvija online ili na kompjuterima, fleksibilan rad od kuće ili bilo koje druge lokacije koja se zaposlenicima svidi taj dan, odličan je način uštede. A da je takav rad održiv, pobrinula se tehnologija.
 6. Open Source
  • Korištenje open source aplikacija za biznis je odlična opcija za one koji koriste aplikacije za izradu tekstualnih i tabličnih dokumenata no ne trebaju im sofisticiraniji i napredniji alati za uređivanje. Open source su jednostavni, povezani s cloudom, često online i uvijek besplatni.

Tehnologije koje nam svima štede novac

 1. IziPay transfer novca
  • Telekomunikacijska tehnologija koja u svim svojim domenama koristi isključivo internet i povezanost putem njega. To znači da svu komunikaciju s drugima obavljamo preko interneta.
 2. Cloud
  • Prošlo je vrijeme diskova i USB-ova. Danas sve imamo nadohvat ruke na cloud servisima, a većina njih je besplatna do određenog raspona pohrane podataka – mnogima i više nego dovoljno.
 3. Digitalni čitači knjiga
  • Iako ništa ne može zamijeniti pravu knjigu u rukama, eknjige su jeftinije od stalaža i polica, a cijena mnogih digitalnih izdanja niža je od njihovih papirnatih verzija.
 4. Stream muzike i filmova
  • Ove su platforme poput Deezera, Netflixa, Amazona i HBO-GO svele troškove za slušanje muzike, gledanje filmova i serija na minimum, a i pojednostavile sami proces izbora, pronalaska i prezentacije muzike, filmova i serija.
 5. VR & AR shopping
  • Brojne aplikacije danas nude korisnicima uvrštavanje potencijalno novih komada namještaja ili odjeće u njihov svakodnevni život. Pa umjesto impulzivne kupovine  novog kauča koji vam se ipak neće dopasti kad stigne u vašu dnevnu sobu, ova vas tehnologija spašava od takvih grešaka i naposljetku izgubljenog novca i vremena. 
 6. IzyPay transfer novca
  • Digitalne platforme koje nam omogućuju transfer novca bez IBANA i bez naknade – danas nam štede i vrijeme i novac. Umjesto odlaska do fizičke poslovnice, svatko može prebaciti novac u tek nekoliko sekundi iz vlastitog doma, ili bilo koje druge lokacije na kojoj se nalazili.

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više