Smart Eat

Top tri platforme i 1 savršeni smoothie

Krenuli smo u potragu za savršenim smoothijem. Na Facebooku već pratimo stranice poput Tasty, Buzzfeed Food, Taste Life, So Yummy i Goodlife. Sve su to one stranice koje pratiš više zato što su videi toliko primamljivi nego što ćemo zaista sva ta jela pripremiti. Volimo video i najprije smo pregledali više od pedesetak videa sa smoothijima i otkrili nekoliko strastvenih smoothie eksperata i food blogera poput Megan Gilmore (Detoxinista), Tess Masters (The Blender Girl), Dane Schultz (Minimalisst Baker) i naših Tamare Ivančić (Ave Dulcis) i Ive Savić (Culinary Postcards). Suprotno uvriježenom mišljenju – većina ih tvrdi da je bolje koristiti unaprijed smrznuto voće. Kažu da može biti smrznuto čak i do tri mjeseca i da zadržava sva nutritivna svojstva, a smoothiju da neku posebnu teksturu. Uz to – kada smo krenuli pregledavati cijene po našim online trgovinama – primijetili smo da su smrznute borovnice skuplje od svježih pa smo kupili svježe i zamrznuli ih, s druge strane maline su bile jeftinije smrznute. 

Zatim smo pretražili desetke blogova i platformi za smoothije, ove su nam dobre:

 1. 500+ Smoothie Recipes
  • Za korištenje nije potrebno napraviti korisnički račun. Platforma nudi stotine recepata koji su kategorizirani prema zajedničkim svojstvima, na primjer glavni sastojak ili učinak na tijelo. Uz recepte se navode zdravstveni benefiti, a mogu se i dodavati namirnice na shopping listu. Aplikacija također nudi i izračun BMI indeksa. Usprkos brojnim informacijama nismo mogli pretraživati recepte prema sastojcima koje smo imali, niti smo znali koliko će nam vremena trebati za pripremu.
 2. Smoothies: Healthy Recipes
  • Aplikacija ima slične funkcionalnosti kao i Smoothie Recipes, ali daje detaljniji pregled nutritivnih vrijednosti svakog smoothija. Ova aplikacija omogućava jednostavniji pregled recepata prema našim željama, ali nema mogućnost praćenja namirnica u našem frižideru.
 3. Pantrify
  • Idealna aplikacija koja nam omogućava da manje bacamo hranu, štedimo i iskoristimo sve iz frižidera: popisali smo namirnice koje imamo, rok trajanja, minimalne količine koju volimo imati u kući i cijene radi praćenja potrošnje. Jednim klikom bilo koja od ovih namirnica se prebacuje na shopping listu, a još jednim vraća na virtualnu policu. Uz ovu platformu znamo točno što imamo u kuhinji i što nam nedostaje.

Isprobali smo dvadesetak vrsta smoothija i na kraju donijeli odluku o najboljem: pobijedio je fenomenalni napitak koji je zdrav – a ostavlja dojam kao da je kakao kojem inače ne možemo odoljeti! Prema receptu u sebi nije imao grčki jogurt, ali smo odlučili zamijeniti mlijeko jogurtom. Uz to – od ostatka smoothija napravili smo sladoled! I to tako da smo smoothie stavili u plastičnu kutiju. Napunili smo je do vrha i pokušali čim više isisati zrak. Stavili smo kutiju u zamrzivač na 4 do 5 sati. Zatim smo je izvadili, polomili zaleđenu smjesu u komade i stavili u blender. Blendali smo dok se smjesa nije izjednačila. Zatim smo je na isti način vratili u kutiju. Par sati kasnije – imali smo sladoled.

Skinny Mint Green Smoothie

 • Grčki jogurt – 2 šalice – 0.5 L
 • Špinat – 1 ½ šalice – 130 g
 • Listovi mente ½ šalice – 45 g
 • Banane – 2
 • Avokado – ½
 • Datulje – 4
 • Kakao prah – 2 žlice

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više