Dnevnik redizajna

Pet dana. Osam tehnologija. Jedan stan od 58 četvornih metara. Evo što smo napravili

Irena Oršolić i Mirko Sužnjević, doktorandica i docent FER-a, u pet dana su uz pomoć najefikasnijih metoda, hackova, digitalnih alata i DIY platformi napravili precizan plan redizajna stana u centru Zagreba od 58 četvornih metara. Evo kako su profitirali uz pametniji način preuređenja.

Opis stana

Ušli smo u stan veličine 58 četvornih metara u centru Zagreba. Stan se nalazi na petom katu u zgradi bez lifta što odmah čini renoviranje izazovnijim, ali i daje mogućnost za dizajn zanimljivih funkcionalnih rješenja. Renovaciju stana radimo da bismo momački stan preuredili u stan pogodan za život obitelji s malim djetetom.

Stan je izgrađen 1983., a opremljen godinu dana kasnije. U njemu nije bilo većih zahvata osim dodavanja električnih uređaja, novog stola, televizora, kutne garniture, madraca i slično. Osnovni namještaj poput kreveta, ormara te kuhinje i kupaonice je stari, kao i pločice i parket. Prema trenutnom rasporedu prostorija u stanu, prostor nije optimalno iskorišten – hodnik je prevelik, a kuhinja, blagovaonica i dnevna soba su odvojene zidovima, zbog čega prostor djeluje mračnije i skučenije. Odlučili smo napraviti manju rekonstrukciju tlocrta, potpuno renovirati kupaonicu i kuhinju, djelomično opremiti dnevni boravak i spavaću sobu, a balkon opremiti vanjskim namještajem.

Nakon što smo proučili razne analize troškova preuređenja stana, odredili smo budžet od približno 60.000 kuna – što spada u kategoriju jeftinijih renovacija.

Budžetiranje

Važan aspekt preuređenja stana je planiranje budžeta. Za tu svrhu nam mogu pomoći tablični kalkulatori. Zašto ih koristiti? Zato što omogućuju pohranu velikih količina podataka, cijena i linkova na jednostavan način i uz to, vrlo su pregledni. Stvaramo popis potencijalnih stvari i usluga koje nam trebaju i lako ih uspoređujemo i detektiramo koje od njih predstavljaju najbolju vrijednost za naš novac. Najpoznatiji je Microsoft Excel, ali obzirom da se on plaća u okviru Microsoft Office paketa, kao odlična besplatna alternativa može se koristiti Google Sheets iz usluge Google Docs. Za nju je potreban samo besplatni Google račun, a jednostavno se može dijeliti između više korisnika koji mogu i istovremeno uređivati tablice. Tablice za planiranje troškova možemo izraditi ispočetka ili se možemo poslužiti predlošcima dostupnim na Internetu.

Top 3 aplikacije za jednostavno vođenje troškova:

  1. Google Spreadsheets – besplatna online inačica koja zahtjeva samo Google račun.
  2. Libre Office Calc – besplatna zamjena za Microsoft Office paket uključuje i tablični kalkulator. Besplatan je za preuzimanje i korištenje.
  3. Microsoft Office Excell – najpoznatiji tablični kalkulator na svijetu. Potrebno ga je platiti ili u okviru licence za jednu osobu ili u okviru mjesečne pretplate u Microsoft Office 365 online inačici alata.

Rekonstrukcija

Svi susjedi kojima smo se obratili drage volje su nam pokazali svoje stanove i većina je napravila modifikacije na stanu. Osim toga jedna ljubazna susjeda s nama je čak podijelila svoj profesionalno izrađeni AutoCad projekt za modeliranje stana (hvala Dijana). Dok je Autodeskov alat AutoCad vrlo skup profesionalan alat s mjesečnom pretplatom od čak 200USD (osim za studente i nastavnike koji mogu dobiti licencu besplatno), ukoliko, kao u našem slučaju, već postoji tlocrt, isti se može pregledati pomoću besplatnih Autodesk alata, poput DWG TrueView. Preglednik, kako mu samo ime govori, ne omogućava mijenjanje već samo pregled postojećih datoteka što je za našu svrhu bilo dovoljno. Pored profesionalnih rješenja poput AutoCada, postoje i alternativna i besplatna rješenja za amatere, poput web aplikacija RoomSketcher, FloorPlanner.

Poslije pregledanih stanova i malo mozganja odlučili smo smanjiti hodnik te time dobiti veću površinu za kuhinju i kupaonicu. To će se dobiti rušenjem pregradnog zida i postavljanjem novog.  Dodatno, srušit će se zid između kuhinje i dnevne sobe, te dijelovi zida između dnevne sobe i hodnika kako bi se dobio jedan veliki prostor. Unutar zgrade postoji veliki dimnjak koji se ne može srušiti i malo nam remeti planove. Zbog njega ostaje mali dio zida između dnevne sobe i kuhinje, kao i mala niša u hodniku u koji će se smjestiti ugradbeni ormar.

Vizualizacija prostora

Kako bismo dobili dojam kako bi određena stilska rješenja izgledala u stvarnom prostoru, odlučili smo iskoristiti prednosti 3D vizualizacije. Koristimo web aplikaciju HomeByMe koja omogućuje jednostavnu vizualizaciju prostora (slike ispod). Ovu aplikaciju preporučujemo za razradu ideje. Na aplikaciju se može registrirati ili iskoristiti postojeće Google ili Facebook račune. Prednost ovog alata je jednostavna izrada zidova i cjelokupnog stana u razmjeru. Potrebno je samo učitati sliku tlocrta, po njoj jednostavno ‘razvući’ zidove i postaviti vrata te unijeti duljinu samo jednog zida. Na temelju te duljine alat automatski izračuna duljinu svih drugih zidova iz tlocrta – ta funkcija uvelike štedi vrijeme. Nakon što su zidovi ucrtani, stan se može opremiti namještajem, uređajima i dekoracijama. Najlakše je namještaj postaviti u 2D pogledu, a zatim ga prilagoditi u 3D pogledu.

Osim ove web aplikacije postoji i cijeli niz drugih koji mogu biti korištene za istu svrhu:

Inspiracija

Stan je trenutno opremljen ponajviše u stilu moderne klasike (engl. mid-century modern), a želja vlasnika je interijer u skandinavskom stilu. Za utvrđivanje stila koji se vlasnicima najviše sviđa mogu se koristiti online kvizovi. Ideja ovog besplatnog kviza vrlo je jednostavna – prikazuje fotografije raznih interijera, te algoritamski određuje stil temeljem odabira interijera koji nam se sviđaju. Uz definiciju osnovnog stila, rezultat kviza također daje i tri dodatna podstila.

Odabrani, skandinavski stil odlikuje jednostavnost i funkcionalnost, zbog čega je danas vrlo popularan. Karakteriziraju ga minimalističke palete boja koje ističu prirodno svjetlo, moderan, neutralan i prirodan namještaj, uz poneki naglašeni detalj. Ideje kojima ćemo se voditi tijekom dizajna su: svjetlo, neutralno, prirodno, kreativno, udobno.

U potrazi za inspiracijom najprije smo pogledali Pinterest. Imajući u vidu komade namještaja koje u svom rješenju moramo zadržati, ali i ostale karakteristike stana koje se neće mijenjati (primjerice boja poda), odredili smo ugođaj koji želimo postići (slike ispod).

Uz neizostavni Pinterest, istaknuli bismo još dodatnih top 5 web stranica koje nude inspirativne ideje za uređenje interijera, kao i redovno nove članke s idejama i savjetima:

1) https://www.mydomaine.com/
2) https://freshome.com
3) https://www.housebeautiful.com
4) https://www.elledecor.com/
5) https://www.veranda.com

Radovi uz AR tehnologiju

U dnevnom boravku potrebno je obnoviti parket. Za pronalazak izvođača radova mogu se koristiti servisi poput https://www.trebam.hr/. Ova web aplikacija omogućuje za korisnika besplatno povezivanje s izvođačima radova. Postupak je vrlo jednostavan – nakon odabira tipa usluge, korisnici trebaju ispuniti obrazac u kojem kratko opisuju projekt i navode tipove radova. Nakon toga javljaju se zainteresirani izvođači te se s njima može pregovarati o cijeni. Izvođači također imaju svoje profile na kojima se može komentirati o kvaliteti njihovog rada što dugoročno osigurava korektnost u izvođenju radova. Ovim putem lako smo našli izvođače radova za obnovu parketa, ali također i za kompletnu renovaciju kupaonice. Još jedna naša stranica koja povezuje izvođače radova s kupcima je https://www.emajstor.hr/ koja funkcionira na sličan način kao i https://www.trebam.hr/. Slične usluge daju i inozemne web stranice poput www.houzz.com, ali ona osim izvođača radova nudi i usluge dizajnera. Za lakši odabir boja zidova mogu se koristiti AR aplikacije temeljene na proširenoj stvarnosti (augmented reality) koje prikazuju kako bi prostor izgledao s odabranom bojom zidova. Primjeri takvih mobilnih aplikacija su Dulux Visualizer, koji nudi odabir boja iz asortimana tvrtke Dulux, te ColorSnap Visualizer. Obje aplikacije imaju problema kod izdvajanja nepravilnih rubova predmeta od pozadine, naročito ako su predmeti boje slične boji pozadine. Međutim, unatoč tome, daju dobar dojam kako bi prostor izgledao s određenom bojom zida.

Adaptacija i izrada namještaja (Uradi sam – DIY)

Staru drvenu komodu koja se trenutno koristi kao jedinica za televizor odlučili smo izbrusiti, obojiti, zamijeniti ručke, te ugraditi noge. Vodiči i video vodiči za DIY radove postoje na mnogim stranicama, mi volimo https://www.doityourself.com/ na kojoj se nalazi veliki broj uputa za obavljanje široke palete poslova. Promjenom ručki i nogu na namještaju može se postići potpuno drukčiji izgled. Postoji puno web trgovina koje nude zamjenske ručke i noge za namještaj Ikee, a osim trgovina specijaliziranih za zamjenske dijelove za Ikea namještaj, mogu se pronaći i trgovine koje nude iste generičke dijelove. Najbolji izbor pronašli smo na stranici Etsy, gdje se mogu pronaći unikatne noge i ručke ručno rađene od strane majstora diljem svijeta.

Osim adaptacije komode, po DIY principu želimo izraditi i policu iznad radnog stola. Za policu su potrebne tri lijepljene ploče od borovine i nosači. Radi zaštite ćemo drvene ploče premazati voskom za drvo, a nosače, kako bi se bolje uklopili u prostor, obojiti crnom mat bojom u spreju. Odabrani nosači su naročito pogodni za spajanje po visini u policu s više razina. Polica je inspirirana slikom dolje desno.

Top 5 DIY platformi:

  1. https://www.doityourself.com/ stranica nudi ogroman broj vodiča i savjeta oko samostalnih radova.
  2. https://www.instructables.com/ društvena mreža DIY projekata.
  3. https://www.ana-white.com/ stranica posvećena prvenstveno izradi namještaja.
  4. https://www.curbly.com/ velika baza raznih DIY vodiča, ali i dodatnih sadržaja poput popisa redizajna Ikea namještaja.
  5. https://www.youtube.com/ količina sadržaja i video vodiča u DIY projektima na YouTubu je ogromna te se ne treba zanemariti.

Smart home uređaji

Korištenjem smart home uređaja dom se može vrlo brzo pretvoriti u za život lagodnije mjesto. Neki od smart home uređaja su vrlo skupi, ali neki se mogu nabaviti relativno povoljno i donijeti novu dimenziju stanovanju. Smart home sustavi najčešće imaju centralnu jedinicu s kojom se može komunicirati na daljinu kroz mobilnu aplikaciju. Primjeri korištenja su kamere za kontrolu pristupa i notifikacije o ulazu u kuću, pametne utičnice za kontrolu potrošnje električne energije te uređaja, senzori za nadzor pokreta te otvaranja i zatvaranja vrata i prozora i slično.

Top 4 sustava za smart home:

  1. Iskon.Smarthome – Od naših tvrtki Iskon nudi svoju platformu za pametni dom po cijeni od 1999 kuna koji sadrži senzor pokreta sa senzorom mikroklime, pametnu utičnicu, kameru za nadzor i centralnu jedinicu.
  2. Amazon Alexa – digitalni sustav za upravljanje uređajima koji trenutno ima više od 20.000 dodatnih vanjskih integracija, odnosno sustava kojima može upravljati. Alexa je sustav koji omogućuje upravljanje glasom uz korištenje dodatnog pametnog uređaja Amazon Echo.
  3. Wink Hub 2 – centralni uređaj koji omogućuje odabir različitih pametnih proizvoda i njihovo neometano spajanje u jednu cjelinu.
  4. SmartThings Hub – centralni uređaj koji se može  povezati sa širokim spektrom proizvoda, uključujući i zvona na vratima; Ecobee termostati; Pametna svjetla Philips Hue i Sengled; Lutron Caseta sklopke i utikači; Pametne brave Yale, Schlage i Kwikset; i kamere Netgear Arlo. Također možete koristiti Alexa i Google Assistant za upravljanje uređajima povezanim na SmartThings Hub.

Kako izgraditi Urban Jungle

Poput mnogih milenijalaca, veliki smo ljubitelji biljaka i urban jungle trenda čiji je cilj približiti prirodu gradskim stanovima. Evo tri preporuke:

  1.  Ukoliko niste sigurni koje sobne biljke odabrati i kako brinuti o njima, preporučujemo besplatni vodič dostupan na blogu Invincible Happy Houseplants, koji na vrlo jednostavan način opisuje kako brinuti o biljkama i nudi popis biljaka koje su jednostavne za uzgoj.
  2.  Urban jungle trend polako zahvaća i Hrvatsku, a primjer je Dnevna doza biljaka čiji Instagram redovito pratimo.
  3.  Ako ste skloni zaboravljanju, mogu vam pomoći aplikacije za zalijevanje biljaka, poput Plant Care Reminder – Plant Watering.

Dnevnik redizajna: Pogledajte kako smo uštedjeli više od 15 tisuća kuna!

Istražujemo

SMART LIFE: REVOLUCIONARNA DIGITALNA BANKA STIGLA U HRVATSKU Uštedi 948 kuna i osiguraj najbolju vrijednost za novac uz 100% siguran digitalni račun!

Saznaj više